Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn er ter bescherming van de cliënt en van de therapeut. Ze bieden een veilig kader waarbinnen we samen kunnen werken.
Mijn algemene voorwaarden zijn gebaseerd op de WGBO
Op 1 april 1995 is de wet WGBO in werking getreden. Deze wet versterkt de positie van de cliënt t.o.v. artsen, paramedici en andere hulpverleners. In deze wet is onder meer geregeld: recht op informatie, toestemmingsvereiste voor behandeling, plicht om een cliëntendossier aan te leggen, recht op inzage in dit dossier, geheimhouding van cliëntgegevens.

 

Kinderen en jongeren

Het kind/ de jongere of de volwassene is de cliënt. De therapeut wordt betaald door de cliënt zelf of door zijn/haar/hen ouders/verzorgers. De therapeut werkt met uw kind in dienst van de belangen van het kind en volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind.

De therapeut is gehouden aan de wettelijke regel dat voor kinderen onder de 16 jaar beide ouders (indien zij beiden het ouderlijk gezag hebben) akkoord moeten gaan met de therapie. In het geval van ondertekening door 1 van de gezaghebbende ouders, draagt deze er zorg voor dat de andere gezaghebbende ouder wordt geïnformeerd over de therapie en hier zijn/haar toestemming voor heeft gegeven door ondertekening van de behandelovereenkomst. Hij/zij gaat ermee akkoord dat, indien de andere ouder op enige wijze bezwaren heeft tegen de therapie of anderszins, hij/zij de consequenties daarvan draagt, De therapeut kan hier niet verantwoordelijk voor worden gehouden.

Wanneer een jongere tussen de 12 en 16 jaar oud is, is ook (mondelinge) toestemming van de jongere nodig voor behandeling. Wanneer een jongere 16 jaar of ouder is, is geen toestemming van ouders nodig voor de behandeling. De jongere kan zelf de behandelovereenkomst ondertekenen. Mede-ondertekening van een ouder is wel wenselijk.

Geheimhoudingsplicht

Gezien het vertrouwelijke karakter van de therapie is de therapeut gehouden aan geheimhoudingsplicht. In evaluatiegesprekken bespreekt de therapeut het verloop van de therapie. Inhoudelijke informatie over de sessies wordt alleen met ouders/verzorgers besproken na toestemming van het kind of de jongere.
Lees hier meer over hoe Praktijk Eva-Katrien de AVG hanteert.

Informatieoverdracht

Indien nodig en in het belang van de behandeling, kan er informatie worden ingewonnen bij de huisarts/specialist/school en eventueel kan gedurende of na de behandeling verslag worden gedaan aan de huisarts/specialist/school. Dit gebeurt alleen na overleg met en met verkregen toestemming van de cliënt of ouders/voogd.



Tarief

De ouders/verzorgers gaan akkoord met de tariefstelling vermeld onder tarieven op deze website.
De ouders/verzorgers ontvangen en betalen de nota aan de therapeut binnen de gestelde betalingstermijn van 2 weken. 
Bij afzeggingen binnen 24 uur wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht.

Behandelovereenkomst

Voor aanvang van de therapie wordt de behandelovereenkomst ondertekend. Hierin staan de gemaakte afspraken.

Evaluatie

Cliënten of ouders van cliënten kunnen aangeven wanneer behoefte is aan evaluatie. Deze evaluaties met ouders/verzorgers zijn een vervanging van sessieverslagen. Als u behoefte heeft aan uitgebreide verslaglegging wordt het uurtarief gerekend.

Uw kind volgt de therapie/training vrijwillig. Als ouders/verzorgers dient u ervoor te zorgen dat uw kind voldoende weet van de therapie.

 

Klachtrecht

Klachten over onze samenwerking kunt u in eerste instantie het beste met mij bespreken. Mogelijk gaat het om misverstanden die in een gesprek opgelost kunnen worden. Wanneer het ons niet lukt om de gerezen problemen rechtstreeks op te lossen en komen we er samen niet uit, dan kunt u een beroep doen op een klachtenfunctionaris om u hierin bij te staan. Dit valt onder het klachtrecht van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen (Wkkgz). U kunt hiervoor contact opnemen met mijn beroepsvereniging de NVPA (https://nvpa.org/content/een-klacht-indienen-1). De NVPA draagt zorg voor een hoogwaardige hulpverlening door therapeuten in de geestelijke gezondheidszorg. In navolging van deze wet ben ik ook aangesloten bij een geschilleninstantie, de SCAG (www.scag.nl). Ook ben ik ingeschreven bij het RBCZ. Dit is een overkoepelende organisatie die beroepsbeoefenaren van de complementaire en alternatieve geneeswijzen (artsen en therapeuten) certificeert en registreert. Elke bij RBCZ geregistreerde therapeut valt onder de onafhankelijke tuchtrechtspraak van TCZ.”